חומייניזם – מורשת חומייני – פרק שביעי ואחרון בסדרה
"שרת את האומה מעתה והלאה".
רוחולה חומייני, 6 בפברואר, 1979
חומייני מת בגיל 86 ב-3 ביוני 1989, 12 ימים לאחר שעבר ניתוח עקב דימום במעיים. המכון לאיסוף ולפרסום עבודותיו של אימאם חומייני, גוף מעין ממשלתי המנהל את הפצת כתביו והאידיאולוגיה של חומייני, מחזיק מספר אתרים היסטוריים הקשורים לחומייני. על פי המכון, בית ילדותו של חומייני בעיר ח'ומיין שבמערב איראן זוכה למאות אלפי מבקרים מדי שנה. (Los Angeles Times, Institute for Compilation and Publication of Imam Khomeini’s Works).
לאחר מותו של חומייני התפתח באיראן דמוי פולחן, ובו קבר ח'ומייני (המכונה "המקדש הקדוש") בטהראן משמש אתר עלייה לרגל לאיראנים רבים. חסיד כזה, אוזרא נורוזי (Ozra Noroozi) האיראני, נסע כמעט ארבע שעות לביקור בשנת 1990 כי, "אהבנו את האימאם עד כדי כך שאנו אוהבים את קברו. אנו מתפללים שאלוהים ייתן ניצחון למהפכת האימאם". הסוחר האיראני עבדול רזה (Abdul Reza) כינה את הקבר "מקום שכל המוסלמים חייבים להגיע אליו, לא רק איראנים. זו לא מכה, אבל זה כמו מכה. כולם חייבים לבקר". מכונאי מטהרן עלי פולאדי (Ali Fooladi) ייחס לזכותו של ח'ומייני שהחזיר את "הדת האמיתית של המדינה הזו לעם" והביס את "העמים". עד 2015 הפך המקדש למתחם רחב ידיים עם חנויות, מוזיאון, מלון ואלפי מקומות חניה, מה שגרם לדויטשה וול (Deutsche Welle) לקרוא לו "המאוזוליאום היקר ביותר בעולם". עם זאת, הגרדיאן דיווח כי פחות איראנים מבקרים במקדש. "אף אחד כבר לא זוכר את המהפכה או את האימאם ח'ומייני", אמר אורח אחד ל"גרדיאן", בהתייחסו להתעסקות האיראנים בבעיות כלכליות. (Institute for Compilation and Publication of Imam Khomeini’s Works, New York Times, Al-Monitor, Guardian).
קברו של חומייני – המכונה "המקדש הקדוש" – בטהראן הוא אתר עלייה לרגל לאיראנים רבים.
אף על פי כן, המנהיג העליון עלי חמינאי ניצל את יום השנה למותו של חומייני כדי לחזק את העמדות הקשות שלו ושל חומייני. במהלך יום השנה ה-25 ביוני 2014, למשל, חמינאי יצא נגד הסנקציות האמריקאיות, שלא הצליחו להפיל את איראן "על ברכיה". ביוני 2015, במלאת 26 שנה למותו של ח'ומייני, הזהיר חמינאי את האיראנים מפני עיוות דמותו של חומייני. התוכחה הייתה תגובה לוויכוח הציבורי בשאלה האם שיפוצים במאוזוליאום של חומייני היו מוגזמים מדי. על פי הדיווחים, עשרות אלפי אנשים משתתפים בטקסי יום השנה בקבר חומייני. בעוד יום השנה נחגג באיראן, בשגרירויות איראן ובמדינות אוהדות לאיראן, הוא נתקל במחאות במקומות אחרים בעולם. הנצחה ביוני 2015 במרכז איסלאמי באונטריו, קנדה, גררה 250 מפגינים, בעיקר מקבוצות איראניות קנדיות ויהודיות, על פי דיווחים בתקשורת. (Los Angeles Times, Al-Monitor, Radio Free Europe Radio Liberty, Greater Kashmir, Tehran Times, Vice News).
צאצאיו של חומייני והעיוות האיראני לכאורה בחומייניזם
צאצאיו של ח'ומייני רואים את עצמם כ"אפוטרופוסים הנאמנים" של מורשתו, כך על פי הנכד עלי אשראגי (Ali Eshragi). למרות יישום המדיניות הטוטליטרית של חומייני באיראן, כמה מצאצאיו התבטאו נגד המדיניות המגבילה של ממשלת איראן הנוכחית – כגון צנזורה ממשלתית והגבלות על נשים – בטענה שהם אינם תואמים את האידיאלים המקוריים של חומייני. צאצאיו של ח'ומייני מאשימים את החסידים הממשלתיים בכך שהם מעוותים את החומייניזם למערכת דיכוי של העם האיראני – למרות שחומייני עצמו אישר רבות מהמדיניות המדכאת עליה הוא מפגין (Asia Times,Adnkronos International, New Republic, Telegraph,Adnkronos International).
בראיון ל-BBC בשנת 2003, נכדו הבכור של ח'ומייני, חוסיין חומייני (Hossein Khomeini), קרא לאיראן לערוך משאל עם לאומי על מערכת השלטון האיסלאמית של איראן. הוא טען כי רוב האנשים שהצביעו למערכת בשנת 1979 הם כיום מיעוט באיראן בהשוואה לאוכלוסייה הצעירה במדינה. חומייני אמר לאל ערביה בשנת 2006 כי "החופש צריך להגיע לאיראן בכל דרך אפשרית, בין אם בהתפתחות פנימית ובין אם בהתערבות חיצונית". (BBC News, Asia Times).
קישור לפרקים הקודמים:
פרק ראשון – https://nziv.net/68620/
פרק שני – https://nziv.net/68726/
פרק שלישי – https://nziv.net/68926/
פרק רביעי – https://nziv.net/69077/
פרק חמישי – https://nziv.net/69143/
פרק שישי – https://nziv.net/69175/
מקורות עיקריים למאמר: CNN, Al-Monitor, New York Times, Al Seraj, BBC, doublecheque, Fox News Asharq al-Awsat אתרי אופוזיציה ועוד.