Site icon Nziv.net

מצרים: זרוע הים בצבא מצרים. סקירה כללית וסיכום תכניות רכש. פרק 13.

במסגרת מחקרי היסוד על התשתית הצבאית והאזרחית של מצרים ייחדנו מספר פרקים לנושא    תכניות הרכש של צבא מצרים. בפרקים הקודמים עסקנו בכוחות היבשה ובהגנה האווירית של מצרים, והפעם נעסוק בזרוע הים.

רקע היסטורי

מצרים היא מדינה השוכנת לחופי הים התיכון והים האדום. בסך הכל יש למצרים קו חוף של כ- 2,000 ק"מ. למרות החופים הארוכים והנמלים הרבים שלאורכם, מצרים אינה מדינה המתפרנסת מן הים. תושביה אינם ידועים בעולם כיורדי ים או כדייגים. הצי המצרי  במלחמותיו מול צה"ל, כולל במלחמת יום הכיפורים, שלזכותו עמד יתרון ההפתעה, ניגף בפני צה"ל.  יתכן וזו הסיבה לכך, שחלק ניכר מאוד מההתעצמות של צבא מצרים מופנה לכיוון פיתוח הצי. מקורות גלויים מדרגים את הצי המצרי בתואר הצי השישי בגודלו בעולם! והצי החזק ביותר באגן הים התיכון (יש מי שטוען, שתואר זה מגיע לתורכיה, ואילו מצרים היא רק השנייה בעצמתה הימית בים התיכון)

הסד"כ הימי כיום

הצי המצרי מונה כיום כ-260 כלי שייט מסוגים שונים. מיעוטם הם כלים מתוצרת ברית המועצות, ששרדו עוד מתקופת מלחמת יום הכיפורים. חלקם של כלים אלה עבר "מתיחות פנים" כדי להתאימם לשדה הקרב המודרני. כיום מבוסס רוב הצי המצרי על כלי שיט, שנרכשו לאחר מלחמת יום הכיפורים. מקורות הרכש הם מגוונים וכוללים בין היתר את:  ארה"ב; צרפת; גרמניה; סין   ורוסיה. בנוסף לרכש בנו המספנות במצרים מספר כלים וביניהם 6 ספינות טילים קלות מסוג אוקטובר (דגם מצרי לספינת הטילים קומאר תוצרת רוסיה). המספנות במצרים מבצעות גם התקנות של כלי לחימה על אניות הצי המצרי.

בנוסף לכלי שייט מפעיל חיל הים המצרי כוחות קומנדו ימי ושרשרת של סוללות טילי חוף-ים להגנת חופיו. בשירות חיל הים המצרי פועלים גם כלי טייס רבים, לרבות 20 מסוקים ימיים  (מדגמים: Gazelle ו- SH-26  Super Sea Shrint) ומטוסי F-16  המצוידים בטילי ים מדגם Harpoon (תוצרת ארה"ב) טילים אלה מסוגלים לתקוף כלי שייט בטווח עד 120 ק"מ [HMS אייל פינקו – ינואר 2018]

היערכות

כאמור לאורך חופי מצרים וסיני פזורים נמלים רבים, ששימשו בתקופה זו או אחרת את הצי המצרי. כיום מקיים הצי המצרי נוכחות קבועה רק בחלק מנמלי מצרים, אבל בעת חירום בהחלט אפשר, שהצי המצרי יעשה שימוש גם בנמלים אחרים. להלן רשימת הבסיסים העיקריים של הצי המצרי.

רכש

כאמור לעיל מצרים שלאחר מלחמת יום הכיפורים עושה מאמץ מתמשך להגדיל את חיל הים המצרי. מאז שתפס עבד אל פתח א-  את השלטון במצרים, קיבל נושא הרכש הימי תנופה והוא יחד עם הרכש לחיל האוויר המצרי עומדים בראש "רשימת הקניות" של צבא מצרים. במרכז הרכש המצרי עומדות רכישתן של שתי נושאות מסוקים מצרפת, המסוגלות לשמש גם להנחתת טנקים, ורכש צוללות מגרמניה. להלן הפרוט הידוע לי:

סיכום

ההתעצמות המצרית בכלל וההתעצמות בנושא הימי בפרט מעלות את השאלה, מדוע מדינה עניה, המתקשה לספק פת לחם לאזרחיה, משקיעה הון עתק ברכש אמל"ח יקר, אשר היא אינה זקוקה לו בהתמודדות מול אויביה המוצהרים (ארגונים איסלמיסטיים קיצונים, ולוב, שמעולם לא היוותה אויב ימי). גם לפתרון הסכסוך (שנרגע בשלב זה) מול אתיופיה בשאלת חלוקת מימי הנילוס אין צורך לא בצוללות ולא בנושאות מסוקים. נשארת תשובה המקובלת על חוקרים רבים "הם מתעצמים משום שהם רוצים להראות לכל באי העולם (המוסלמי) את גודלם ותפארתם". בעיני תשובה זו היא שטחית, ואינה נותנת תשובה לכלל נושא ההתחמשות וההתעצמות המצרי.

זה לא סוד, שבעת מלחמה מבוסס צינור האספקה העיקרי של מדינת ישראל על אספקה מהים. סביר להניח, שמה שנכתב במסמך זה, ידוע למופקדים על בטחון ישראל. אני מקווה, שיש בידם גם פתרונות למקרה, שכל הארמדה הימית, שנבנית במצרים, תופנה נגדנו.

מצגת נמלי הים הצבאיים במצרים

פרקים קודמים:

מצרים:פיתוח מואץ של תשתיות צבא במרחב תעלת סואץ – סיני.פרק 1 בסדרה.
מצרים: סלילת אוטוסטרדות בסיני. פרק 2 בסדרה.
מצרים:גשר ומנהרות חדשות בתעלת סואץ.פרק 3.
מצרים:מערך הביצורים בפתחת רפידים מתפורר. פרק 4.
מצרים: הרחבת שדות צבאיים בסיני ובמרחב קהיר – תעלת סואץ. פרק 5
מצרים: לכל חייל מצרי בסיני – נבנה מחסן תחמושת בגודל 3 מ"ר. פרק 6.
מצרים: הצבא המצרי אוגר דלק בסיני.פרק 7.
מצרים: הכפלת סד"כ מובילי הטנקים.פרק 8.
מצרים: כוחות היבשה בצבא מצרים. סקירה כללית וסיכום תכניות הרכש. פרק 9 . 
מצרים:זרוע ההגנה האווירית.סקירה כללית וסיכום תכניות רכש.פרק 10.

 

קרדיט: סא"ל (דימ') אלי דקל – חוקר מערכות תשתית בארצות ערב

Exit mobile version